Το πρώτο μου βιβλίο!Όλιβερ Τουίστ-Charles Dickens

oliver twist

Όλιβερ Τουίστ.

Καλησπέρα σας με ένα βιβλίο! Όσοι με γνωρίζουν καλά ξέρουν τι “βιβλιοψυχάκι” είμαι από πολύ πολύ μικρή ηλικία!!!
Το πρώτο βιβλίο που διάβασα ποτέ μόνη μου (καλά τα παραμύθια που μου διάβαζαν δεν μετράνε 😛 σοβαρά πράγματα είπαμε) είναι το “Όλιβερ Τουιστ” του Κάρολου Ντίκενς, που μου χάρισε περίπου στα έξι μου αν ενθυμούμαι σωστά,το άλλο βιβλιοψυχάκι της οικογένειας η θεία μου , αδερφή της μαμάς(εδώ μιλάμε για σοβαρή περίπτωση βιβλιοψυχακίου… του γιατρού!Δεν θα πω παραπάνω γιατί τα διαβάζει κιόλας και δεν με συμφέρει!!!χοοχοχο)!!!

Το βιβλίο αυτό το λάτρεψα και το λατρεύω. Το είχα διαβάσει καμιά 200αριά φορές, το εχω δει σε σειρές σε ταινίες σε καρτούν σε κόμικ σε χίλια δυο. Φυσικά θέλω να πιστεύω ότι όλοι σας ξέρετε την ιστορία του αλλά για όσους δεν την έχουν διαβάσει  θα σας κάνω εδώ μια μικρή παρουσίαση.

Ο Όλιβερ είναι ένα μικρό αγόρι που έρχεται στον κόσμο, σ’ενα σκοτεινό άσυλο, μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα. Μετά το χαμό της μητέρας του παραμένει εκεί μέχρι να μεγαλώσει λίγο. Μην μπορώντας πλέον να αντέξει την κακομεταχείριση και την σκληρή ζωή στο άσυλο αποφασίζει να ξεφύγει φτάνει στο Λονδίνο όπου μπλέκει σε νέες περιπέτειες.

 Ένας Εβραίος τον παίρνει δίπλα του προσφέροντας του στέγη, φαγητό και φροντιδα, με αντάλλαγμα να τον μάθει πως να κλέβει. Η τιμιότητα του όμως δεν του επιτρέπει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του και καταφέρνει να ξεφύγει κι από εκεί. Μέσα από διάφορες δυσκολίες και περιπέτειες, τελικά θα βρει ένα σπιτικό να τον αγκαλιάσει!!!

Oliver Twist Poster Polanski Movie

Λατρεύω την γραφή του Κάρολου Ντίκενς. Απλή και ταξιδιάρικη, σε κάνει να φέρνεις στο μυαλό σου εικόνες από το παλιό Λονδίνο κι ας μην έχεις ζήσει ποτέ. Οι περιγραφές του είναι εξαιρετικές και σου μεταδίδουν αμέσως τα συναισθήματα και τις σκέψεις των Ηρώων του! Ο Όλιβερ Τουίστ είναι ένας κλασσικός παιδικός ήρωας που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους μικρούς αναγνώστες, καθώς η ιστορία του κρύβει πολλά διδακτικά μηνύματα. 

Θυμάμαι ότι το έβλεπα παλιά σε μια μίνι σειρά που έβαζε κατά καιρούς η ΕΡΤ και δεν το βαριομουν ποτέ. Έχω ακόμα εικόνες στο μυαλό μου. Εψαξα στο internet μήπως το ξαναβρω αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία!!! Πρόσφατα γυρίστηκε σε ταινία από τον Polanski την οποία είδα και λάτρεψα για την μοναδική του σκηνοθεσία. Νομίζω πως είναι ένα βιβλίο το οποίο πραγματικά αξίζει να διαβάσετε όλοι, και ένα πολύ καλό δώρο για τους μικρούς σας φίλους!!! 

Κάρολος Ντίκενς .. λίγα λόγια για το έργο του

Ο Κάρολος Ντίκενς γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας το 1812. Από παιδί υποχρεώθηκε να εργαστεί σε εργοστάσιο βερνικιού και σε δικηγορικό γραφείο. Αργότερα έγινε πρακτικογράφος στη Βουλή. Το 1836 δημοσίευσε τον πρώτο τόμο με άρθρα του για την καθημερινή ζωή στο Λονδίνο, με τίτλο “Σκίτσα του Μποζ”. Το 1837 ακολούθησε ο δεύτερος τόμος. Το μυθιστόρημά του “Όλιβερ Τουίστ” (1838) θα τον κάνει ευρύτερα γνωστό. Το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική (1841) του ενέπνευσε δύο έργα το “Αμερικάνικα σημειώματα” (1842) και το μυθιστόρημα “Μάρτιν Τσασλουάιτ” (1844). Εγκλήματα, αθλιότητα, κτηνωδία και θάνατος συνυπάρχουν με κωμική εφευρετικότητα και απέραντη τρυφερότητα στο έργο του Τσαρλς Ντίκενς. Άλλα σημαντικά έργα του είναι: “Δαβίδ Κόπερφηλντ” (1850), “Τα δύσκολα χρόνια” (1854), “Ιστορία δύο πόλεων” (1859), “Μεγάλες προσδοκίες” (1861). Πέθανε στο Λονδίνο το 1870. Ο Ντίκενς, που με το πλούσιο έργο του ασκεί ακατανίκητη γοητεία και στους σημερινούς αναγνώστες, δίκαια κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους συγγραφείς.

Πηγή: https://www.protoporia.gr/

 

Καρολος Ντίκενς

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *