Παγκόσμια Ημέρα Φάρων

η πιο αγαπημένη μου φωτογραφία φάρων
Πηγή Φωτογραφίας

Πάντα είχα μια ιδιαίτερη αδυναμία στις φωτογραφίες των φάρων, ειδικά αυτές που τραβήχτηκαν σε θαλασσοταραχές! Όταν ήμουν φοιτήτρια, αγόρασα από το IKEA τη φωτογραφία που βλέπετε πάνω. Την έβαλα σε κορνίζα και την κρέμασα στο σαλόνι μου. Τώρα βρίσκεται ακόμα στο δωμάτιό μου ακριβώς πάνω από το κρεβάτι! Τη λατρεύω! Δεν ξέρω γιατί με τραβάει τόσο, αλλά δεν χορταίνω να την κοιτάζω. Καμιά φορά φαντάζομαι ότι είμαι εγώ στη θέση του φαροφύλακα και προσπαθώ να φανταστώ πώς θα ένιωθα! Φυσικά, η εικόνα με γεμίζει φόβο, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο με γεμίζει και δύναμη. Θα ήθελα (εκ του ασφαλούς δεν είμαι τρελή :P) να βρίσκομαι εκεί, να νιώθω τα κύματα να σκάνε πάνω στη βάση του φάρου, να ακούω τον θυμό της θάλασσας, να βλέπω τους αφρούς. Αγαπώ τη θάλασσα σε όλες της τις φάσεις… με γαληνεύει η ηρεμία της, με εμπνέει η φουρτούνα της. Λατρεύω να κοιτάζω στο άπειρο και να χάνομαι στις σκέψεις μου με τα μάτια μου στο βάθος. Από τη στιγμή που είδα αυτήν τη φωτογραφία, μου γεννήθηκε η απορία για την “ιστορία” της.

Πρόσφατα, έκανα μια μικρή έρευνα και ανακάλυψα τι ακριβώς συνέβη. Ο φάρος που βλέπετε στη φωτογραφία βρίσκεται στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη θάλασσα Iroise που βρίσκεται στην περιοχή της Βρετάνης. Τα νερά αυτά, λέγεται ότι είναι από τα πιο επικίνδυνα της Ευρώπης και μάλιστα από το 1888 μέχρι το 1904 βυθίστηκαν 30 πλοία! Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, ξεκίνησε να χτίζεται αυτός ο φάρος! Λόγω της αγριότητας της θάλασσας, η κατασκευή του κράτησε 7 χρόνια!! Το Δεκέμβριο του 1989, ένας φωτογράφος, ο Jean Guichard, αποφάσισε να πάει στον φάρο με ένα ελικόπτερο προκειμένου να τραβήξει μερικές φωτογραφίες. Εκεί έγινε μάρτυρας σε ένα μοναδικό σκηνικό. Ο φαροφύλακας που διέμενε εκεί τότε, είχε αντιληφθεί τον κίνδυνο στον οποίο βρισκόταν λόγω των κυμάτων που βλέπετε, και μόλις άκουσε τον ήχο του ελικοπτέρου, πίστεψε πως κάποιος είχε έρθει να τον διασώσει. Άνοιξε, λοιπόν, την πόρτα του φάρου, τη στιγμή που τα κύματα σηκώνονταν στον αέρα και ήταν έτοιμα να τυλίξουν το κτίσμα!!! Για καλή του τύχη, αντιλήφθηκε αμέσως τι συνέβαινε, και με μεγάλο κόπο κατάφερε να κλείσει την πόρτα του φάρου προτού τον πνίξουν τα πελώρια κύματα! Ο φωτογράφος κατάφερε να αποθανατίσει αυτό το μοναδικό στιγμιότυπο με 7 φωτογραφίες, οι οποίες μόλις κυκλοφόρησαν, συγκλόνισαν πραγματικά την κοινή γνώμη. (Πηγή: Η Μηχανή του Χρόνου). 

Οι φάροι είναι αξιοσημείωτα σύμβολα της ναυτικής ιστορίας, παρέχοντας καθοδήγηση και ασφάλεια στους ναυτικούς στα ανοικτά νερά. Παρόλο που ο ρόλος τους έχει μειωθεί με την εξέλιξη της τεχνολογίας, παραμένουν σημαντικά σημεία αναφοράς στη ναυτιλία. Εκτός από την ιστορική τους σημασία, οι φάροι έχουν αποκτήσει συμβολισμούς.Κυρίως, συμβολίζουν την καθοδήγηση και πλοήγηση, αναλογίζοντας τον τρόπο που βοήθησαν τους ναυτικούς να βρουν τον σωστό δρόμο στις αβέβαιες θάλασσες. Επίσης, αντιπροσωπεύουν την έννοια της προστασίας, όπως οι ναυτικοί αποφεύγουν τους κινδύνους χάρη σε αυτούς. Το φως που εκπέμπεται από τον φάρο συμβολίζει την ελπίδα και τη φωτεινή προοπτική ακόμα και στις δύσκολες στιγμές.Έτσι, οι φάροι συνδυάζουν την ιστορία, τη συμβολική σημασία και την πρακτική χρησιμότητα, δημιουργώντας ένα πλούσιο νόημα που αντηχεί στην ανθρώπινη εμπειρία.

φάρος Ταίναρο

Μια σημαντική πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων, οδήγησε στην Παγκόσμια  Ημέρα Φάρων που γιορτάζεται  κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ενημέρωση του κοινού για την σημασία τους, η προβολή του τόσο σημαντικού έργου των Φαροφυλάκων αλλά και η ανάδειξή τους ως πολιτιστική κληρονομιά. Έτσι κάθε χρόνο, την μέρα αυτοί, πολλοί σημαντικοί φάροι σε όλον κόσμο ανοίγουν για να υποδεχτούν το κοινό και να “διηγηθούν” τις ιστορίες τους!

Περισσότερες πληροφορίες για τους Ελληνικούς Φάρους μπορείτε να βρείτε εδώ
Αν θέλετε γράψτε μου στα σχόλια αν σας αρέσουν κι εσάς οι φάροι και τι συναισθήματα σας προκαλούν 

1 Comment

  • Giannis Pit , August 21, 2023

    Μού αρέσει πολύ το θέμα σου με τους ξεχασμένους φάρους, Μαρία μου. Εμβληματικά μέρη και τοποθεσίες, που κουβαλούν μια τεράστια ιστορία και άπειρες μνήμες. Πραγματικά εξαιρετικός και ο τρόπος, που το παρουσίασες, καλή μου φίλη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *